Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
4.6.2020, Jan Vítek, aktualita
Čínský smluvní výrobce počítačových čipů Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC) opět vystrkuje růžky a vypadá to, že o něm uslyšíme stále častěji. Aktuálně si zařídil navýšení kapitálu o 2,8 miliardy dolarů. 
Jojioo (104) | 4.6.202010:38
No a na margo toho 14nm... Je to starý proces a vyrábajú na ňom len nejaké low­-end SOC. Pokusy o high­-end SOC budú mať výťažnosť podstatne nižšiu a to ani nehovorím o nejakých pokusoch o vlastný PC­/GPU...


Ale ide o inú vec. Ten 14nm bol plánovaný už niekedy v 2014 ­(približne­) a je postavený na západných technológiách. To znamená že keď vyčerpajú zásoby materiálu ktoré majú na sklade, tak výroba toho ich slávneho procesu končí.

Na tento detail veľa médií zabúda ­(v usmernení od komunistickej strany o tom asi nieje zmienka­).
Odpovědět0  6
wendak (458) | 4.6.202015:37
Čína patří ke státům, které jsou bohaté na nerostné suroviny, naopak Čína vyváží ­"zásoby materiálu­". A taky si může zařídit, že když ji něco bude chybět, tak nemusí prodávat, ale směňovat za ty, co ji chybí.
Navíc Rusko do Číny dodávat může a určitě toho využije.
Z tohoto pohledu je Čína dost soběstačná a to co ji chybí jsou drobnosti, které dokáže vždy zařídit. Proč myslíte, že US dělá ty opatření, aby odřízli Čínu? Protože ví, že ztrácí pozici TOP státu a Čína je předbíhá ­- i přes všechny problém, které tam mají.
Odpovědět4  0
Jojioo (104) | 4.6.202010:28
2 miliardy sú nič. TSMC investuje 20 miliárd do tovární a ďalšie desiatky do R&D. A to TSMC nemusí zápasiť so žiadnymi sankciami a obmedzeniami. No a s tým súvisí, že ak by chceli byť skutočne nezávislý, tak by museli investovať do vývoja a výroby dodávateľov, čo sú stovky až tisíce firiem, čo by celkovo dosiahlo aj TRILIÓNY EUR.

No a potom netreba zabúdať, že polovodiče niesú len 14nm SOC. Patria tam okrem pamätí napríklad aj CMOS snímače, RF, analog, MEMS... čo sú všetko rozdielne technológie s iným supply chainom. Čo samozrejme znásobí potrebné investície.

Takže kým tam neinvestujú niekoľko triliónov EUR tak nemajú šancu na akúkoľvek samostatnosť, a teda všetky tieto vyhlásenia sú len PROPAGANDA.
Odpovědět1  7
asip80 (1175) | 4.6.202011:45
- TMSC jede úplně jiné objemy výše investice má svou logiku + investuje do něčeho úplně nového a nekupuje levněji něco co už je hotové a odladěné ;­)
- zjisti si kolik ­"vzácných­" surovin má pod palcem Čína .. ty jednostranné sankce ze strany USA jsou sranda
- podívej se např. na průmysl nejdřív přišla joint venture výroba a teď mají špičkové technologie, výborné vlaky vč. ­"maglev­" :­)
- vážně si myslíš, že největší národ na světě nemá prostředky k tomu, aby se v jednotlivých odvětvích osamostatnil a udržoval špičkovou úroveň >> stačí se podívat jak to tam vypadalo před pár generacemi silně zaostávali a z ničeho se z nich stali leadři v mnoha oblastech .. btw ASML není jediný dodavatel na světě

- nemusím ani řešit, že jim ­"západ­" nacpal nebo prodal své firmy­/know­-how a v ten moment co by přišly přísné sankce a nebude to pro ně výhodné rozjedou skoro okamžitě vlastní produkci a stanou se méně závislými :­) >. USA zatím magoří a snaží se oslabit úspěšnou konkurenci, ale reakce bývají celkem logické a vedou k osamostatnění a snížení závislosti na západních firmách = + pro Čínu a ­- pro firmy, které na tom profitovaly a to má za následek i méně peněz pro extrémně zadluženou USA
Odpovědět4  0
Jojioo (104) | 4.6.202012:04
To si zase vymenoval to, čo v diskusiách opakuje každý druhý komunista. Mohol by si niečo z toho podložiť nejakými zdrojmi?

Alebo ešte lepšie, mohol by si sa držať témy?

btw. čína je rovnako alebo viac zadĺžená ako USA. :D Nechcel som sa nechať strhnúť ale nedalo mi to. :D Ale teraz vážne už späť k téme.
Odpovědět1  5
ZipX (191) | 4.6.202012:28
Usa je najzadlženejšia krajina na svete period
Je sranda že hovoríš o zdrojoch a v texte žiadne nemáš.. prosím použi ­"[1­]­" na odkazovanie na linky pri každej citácií, kde linky budú na konci každého komentu ­(ako v klasikom research papiery­/bakalárke­/diplomovke a pod.)
Odpovědět5  0
asip80 (1175) | 4.6.202012:31
- hele ty tvé propagandistické výblitky si běž cpát někam jinam ..

- no nevím kdo se tady hrdině plácá přes prsa a tahá sem bludy

- tak to prosím něčím dolož protože je to totální blud ... a ještě ten blábol ozdobíš smajlíky
btw kdybys nevěděl, tak v mnoha aspektech jsme na tom mnohem lépe než USA s zbytek světa a Čína je na tom ještě lépe jak my ..
Odpovědět3  0
asip80 (1175) | 4.6.202013:10
z toho vyplývá co ? To že se ­"mrňavý­" SMIC dostal cca na 1­/3, kterou teprve plánuje TMSC v roce 2020 a na cca 1­/2 toho co měl dříve ? ­(nezapomínej, že např. i to TMSC muselo investovat ohromné částky do samotného vývoje něčeho úplně nového a tenhle krok z velké částí SMIC odpadl ..­)

díky za článek, popřel jsi ty své výmysly hned v úvodu a kde jsi vyčetl těch 20 mld ? :­)

no a na zbytek bludů co jsi napsal bude nějaký link ?

Odpovědět3  0
ludek_jelinek (135) | 6.6.202012:41
Také to může mít zcela opačný směr ­- přesun výroby zpět do západního světa a uvalení třeba ekologických daní na výrobky z Číny, aby se vykompenzoval ten cenový rozdíl, který je daný tristní situací v bezpečnosti práce, pracovních podmínkách, zacházení se životním prostředím atd. Jediný problém je, že v tu chvíli začnou lidé, krmení levným konzumem, kvičet, jak je všechno drahé, bohužel. :­-(
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.